Back

Vårens framsteg

Utvecklingen med anläggningen går inte riktigt så snabbt som vi skulle önska men så blir det ibland när livet kommer emellan och jobbet “inkräktar” på fritiden 😉 Även om det inte går snabbt går det framåt!! Några av de större insatser som pågår är att vi gräver in nya vattenledningar till hallen. Det fanns vatten indraget tidigare men av flera anledningar vågade vi inte lita på hur det såg ut under mark där vi vet att det går kopplingar ut till de gamla stugorna som  nu är borttagna och vi vet inte riktigt var ledningen varit avgrävd. Så vi tog hjälp med att gräva ner nya ledningar och arbetet flöt på bra…. tills det inte gjorde det längre. En slang gick sönder på grävmaskinen och arbetet med att fylla igen hålen återstår delvis. Arbetet inne i fikadelen pågår också och den har använts under kurserna i vår trots sin rustika inredningsstil. Toaletterna är inte klara än utan där återstår både lite rörjobb och snickrande.

Något annat som hänt är att vi fått en godkänd brandskyddsplan! Det låg en hel del jobb bakom det då den existerande planen inte alls stämde med verkligheten och för att uppnå nuvarande reglelverk krävdes en del inläsning, konsulttimmar och praktiskt arbete. Men nu finns det brandskyltar, brandsläckare och lysande utgångsskyltar på rätt ställen. Daniel kan nog skriva ett helt inlägg om arbetet bakom detta…

Ytterligare en positiv utveckling är att vi fått upp en skylt vid vägen! Efter att ha funderat på olika lösningar och återigen fått läsa in oss på regelverk, denna gång kring skyltning vid väg, valde vi att anlita trafikverket för att sätta upp en skylt åt oss. Det blev väldigt bra även om den visst blev enkelsidig – något vi ska kolla upp då vi beställde en dubbelsidig skylt så även de som kommer från Boxholmshållet ser skylten.

Sist men inte minst har det varit kurs på anläggningen! Lena Gunnarsson från Apportering till vardag och fest kom till oss och hade en grundkurs i spanieljakt. Kursen ordnades av Jennys hundkurser som för övrigt även har en grundkurs för retrivers hos oss i vår. Spanielkursen blev väldigt rolig att följa då vi gick med som åhörare och det var särskilt roligt att se så många welsh springer spaniels med. Då vi själva har en welsh vet vi hur utmanande träningen med dessa hundar kan vara! Men Lenas upplägg och tips blev det bra träning för alla ekipage och en positiv upplevelse för såväl hundar och människor.

 

Framsteg med framkomlighet

Semestertider betyder just nu väldigt mycket fysiskt arbete! Vi snickrar på hallens interiör, röjer kringområden och river delar som inte ska vara kvar. Vi köpte en röjsåg för några dagar sedan och jag har gjort av med tre tankar bensin på att röja rastrundor. Än är det inte klart men det börjar se mycket mer framkomligt ut. Det är sedan tidigare flera stigar som anlades när anläggningen användes aktivt som hundanläggning men de har växt igen rätt mycket sen dess.

På bilden ser ni hur vi har tänkt med rasstigarna kring anläggningen. Själv gillar jag att gå en sväng med hundarna före träningen och uppskattar att det finns möjlighet att välja lite hur långt jag vill gå. Den längsta sträckan blir inte superlång men ändå tillräckligt för en rejäl promenad innan träning. Just nu är markerna slagna och ensilaget väntar på att hämtas av bonden som ska ta hand om fodret till sina kor men efterhand som det börja växa kommer vi klippa så det blir enkelt att ta sig fram. Det är lite ojämnt på sina ställen men överlag känns det bra och hundarna gillar stigarna, inte minst att få bada en sväng i dammen när vi ändå går förbi!

Sen har vi verkligen tagit tag i snickrandet. Eller det är ju främst Daniel som står för det uppbyggande arbetet medan vi är flera som hjälper till med att riva. Våra fina vänner Marianne och Danne var här en hel dag och rev med oss vilket gjorde att vi kom ett rejält kliv framåt! Alla reklamskyltar är nedtagna och väggana är sopade så det börjar kännas lite fräschare i hallen. Snart börjar det bli dags att måla vilket nog kommer höja känslan ännu mer. Har du lust att hjälpa till att måla eller fixa med något annat i hallen i utbyte mot vår oändliga tacksamhet och gratis träningstimmar i hallen är du varmt välkommen att höra av dig!!!

Väderstad hundcenter – en ny resa!

I vintras kom en annons upp på hemnet med en fastighet som jag tyckte mig känna igen. För 8 år sen var jag med på en hundkurs i en hundhall utanför Väderstad (och det var faktiskt första gången jag såg Polka, hunden som senare skulle omplaceras till oss). Jag försökte senare få reda på vad som hände med hallen eftersom den var så stor men det verkade inte finnas någon verksamhet där under lång tid. När fastigheten sen kom ut var vi bara tvungna att åka och titta! Vi hade inte så höga förväntningar men när vi väl var på plats kändes det så himla spännande och vi kunde se så många möjligheter med anläggningen. Ett litet tag senare stod vi som ägare och planeringen började! Det hela var inte helt lätt eftersom hallen stod angiven som industrilokal på en fastighet som är klassad som lantbruk. Det innebar svårigheter att veta hur den kunde försäkras och vi fick rätt orimliga förslag på försäkringspremier av vissa bolag. Det finns även mycket att göra på huset, hallen och markerna runt om så det var inte helt lätt att veta var vi skulle börja. Försärkingsproblemet löste sig med hjälp av Länsförsäkringar som hade mycket erfarenhet av olika typer av fastigheter och efterhand började en plan för resten av växa fram.

Flytten gick i slutet av maj och sen dess har vi hunnit med en del. Vi har blivit lantbrukare “på riktigt” eftersom vi köpte oss en liten traktor och vi har hunnit få till en fungerade vardag i vårt nya hus. Nu har bredbandet blivit installerat vilket kommer underlätta väldigt mycket eftersom vi båda jobbar en del hemifrån. Även hallen har fått bredband som gör att det finns möjliheter att livesända eller bara surfa från hallen. I huset har vi renoverat hallen och byggt in trappan som var öppen mellan stegen vilket vår border collie Zack tyckte var väldigt obehagligt. Nu springer han med glädje i trappan och trappan har bytt färg från rosa/orange till vit. I hundhallen har vi påbörjat en rengöring av mattan som inte fått så mycket kärlek de senaste åren och det verkar som att den ändå har klarat sig bra. Daniel har även lånat en skylift av sin far och fixade med belysningen som delvis hängde löst och funkade halvdåligt.  I hallen finns även en del byggnader, ett café/bar, ett antal samlingsrum och omklädningsrum, toaletter och dusch. Vissa av dessa delar var inte så välbyggda och kommer att rivas medan läktaren och hallen i sig verkar vara i bra skick! Vår plan är att ta lite i taget och fokusera främst på det som krävs för att få igång en verksamhet i hallen. Resten får komma efterhand och det finns många idéer för vad vi kan hitta på!

Marken som tillhör fastigheten består av 6 hektar gammal åkermark som använts som camping under några år. På marken finns även en stor damm som var tänkt att användas för retrieverträning och badplats för campingäster. Hundarna älskar att bada i dammen även om den blivit lite igenväxt av vattenväxter och vi planerar att plantera in karpfiskar som förhoppningsvis kan äta upp lite av växterna. Det finns två träningsplaner utomhus som behöver göras iordning, varav en med belysning. Runt delar av marken går även ett stängsel som vi vill göra iordning och lite raststigar som behöver röjas. Som ni förstår finns det utrymme för att utveckla anläggningen på många sätt och något vi också funderar på är att bygga ett boende som kan hyras ut vid kurser och läger. Många planer finns och vi får se var vi hamnar! 🙂
/Maria